Blikbrouwen: Zelf bier brouwen met een Bierkit.

Als je snel een lekker zelfgemaakt biertje wilt drinken is dit de beste methode. Je hebt weinig spullen en ingrediënten nodig en je begint nagenoeg gelijk met de gisting. Met bijvoorbeeld de Bierkits heb je direct alle ingrediënten en materialen in huis.

Hieronder volgt een korte instructie voor blik brouwen met een Bierkit.

  • Lees aandachtig de instructies en maak kennis met de ingrediënten en materialen.
  • Was en steriliseer het materiaal, ook al is het nieuw.
  • Open het blik en verwarm het “au bain-marie” gedurende 10 minuten om de inhoud vloeibaar te maken.
  • Giet de inhoud in de brouwen gistingsemmer. Spoel het blik met 1 l warm water en voeg toe.
  • Los de vermelde hoeveelheid suiker op in 2 l kokend water en vermeng met het bierextract. Vermeng dan met de vermelde hoeveelheid water en laat afkoelen tot 20 °C.
  • Los de gist op in 150 ml lauw water (25 °C) in een gesteriliseerd glas, voeg toe en roer grondig door.
  • Laat 7 tot 10 dagen vergisten op kamertemperatuur.
  • Meet de densiteit van het bier met een hydrometer wanneer er weinig of geen activiteit meer is in het waterslot.
  • Hevel bij de juiste botteldichtheid het bier over in een andere brouw- en gistingsemmer en laat 2-4 weken rusten op een lagere temperatuur (max. 20 °C, bij voorkeur lager).
  • Hevel opnieuw over en voeg suiker toe voor vergisting op fles. Goed mengen en daarna bottelen in bierflesjes of drukvat.
  • Wellicht het moeilijkste onderdeel van thuis brouwen: wacht zes tot acht weken.
  • Nodig je vrienden uit en verbaas hen met je zelf gebrouwen bier.

Proost!

Terug naar het zelf bier brouwen overzicht.




Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!