Proces bier brouwen

Dankzij het succes van mijn andere website Mister Vino, waarin ik in eenvoudige stappen uitleg hoe je zelf wijn maakt. Besloot ik om ook mijn kennis te delen over bier brouwen op deze website, genoemd Mister Pivo.

Als je je op internet oriënteert, schrik je al snel van de ingewikkelde processen en het dure apparatuur. Dit kan je er van weerhouden om zelf bier te brouwen. Zonde, want zelf bier brouwen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als je met de basis begint en deze langzamerhand uitbreidt en verfijnt, is het helemaal niet moeilijk!

Op onderstaande pagina’s geef ik een volledige beschrijving van het bier brouw proces. Ik begin met dezelfde brouw methode zoals deze in professionele brouwerijen wordt toegepast. Als je voor de eerste keer gaat bier brouwen kun je beter beginnen met moutextract brouwen of blikbrouwen. Echter, het is goed om het complete proces te lezen en te begrijpen, zodat je een compleet beeld hebt.

Semi-professioneel brouwen

Met deze methode heb je veel materiaal nodig en als je net begint kan er nog één en ander mis gaan. Het zou jammer zijn als je door een mislukt biertje het opgeeft en zelf geen bier meer gaat brouwen. Echter is het proces vanaf stap 5 hetzelfde als de moutextract en blikbrouw methode. Je slaat als ware stap 2, 3 en 4 over.

Brouwen met moutextract

Deze online cursus is zeer geschikt voor beginners en heb je minder materiaal nodig dan bovenstaande methode. Het brouwen met moutextract is nagenoeg gelijk aan die van blikbrouwen. Er is wel één groot verschil. Moutextract is niet gehopt. Je zult dus zelf hop moeten toevoegen en je moet de oplossing koken. Alleen door te koken zal de hop zijn bitterheid aan het wort geven.

Blikbrouwen

Als je snel een lekker zelfgemaakt biertje wilt brouwen is dit de beste methode. Je hebt weinig spullen en ingrediënten nodig en je begint nagenoeg gelijk met de gisting. Hieronder vind je een korte instructie van brouwen met een bierkit.

Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!

[social]