Giststarter maken

Een giststarter maken kan handig zijn om sneller de gisting op gang te brengen. Doordat je het gist aan een kleine hoeveelheid wort toevoegt kunnen de gistcellen zich sneller vermenigvuldigen en sterker worden t.o.v. het gist toevoegen aan de totale hoeveelheid wort.

 

Om een giststarter te maken heb je het volgende nodig:

  • Een fles van 4,5 liter
  • Een rubberen stop met waterslot
  • 1 liter water
  • 75 g gedroogde moutextract
  • 1 pakje vloeibare gist

Ontsmet nu eerst de fles en sluit hem af met een stukje aluminiumfolie. Ontsmet ook de rubberen stop en het waterslot.

Zet een pan op het vuur en kook het gedroogde moutextract 10 minuten in 1 liter water. Koel vervolgens het wort snel af door deze in een bak met ijs(water) te zetten. Om er zeker van te zijn dat er geen bacteriën in de mond van de fles zitten, kun je deze het beste nog met een wattenbol doordrenkt met alcohol schoon vegen en vervolgens met een aansteker uitbranden.

Schenk het afgekoelde wort in de fles en voeg de gist toe. Sluit de fles goed af met de rubberen stop met waterslot en schudt de fles vervolgens enkele minuten. De giststarter kan nu zijn werk gaan doen. Zet de fles weg in een ruimte met een temperatuur tussen de 18 °C en 24 °C. Na ongeveer 12 uur is de giststarter klaar om bij het wort te schenken.

Ga hier verder met de gisting van het bier of ga naar het overzicht van het bierbrouwproces.
 




Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!

[social]