Bier brouwen hop plantage

Porter

Begin-SG: 1,050 Eind-SG: 1,016 VOL: 4,39%

Dit recept heeft de eerst prijs gewonnen bij de ‘War of the worts’-wedstrijd in 1997. Vraag uw leverancier naar alternatieven als hij deze ingrediënten niet kan leveren.

Ingrediënten

  • Wyeast 1084 Irish Ale
  • 225 g Amerikaanse caramout (40L)
  • 225 chocolademout
  • 115 g kleurmout
  • 2 pakken Nortwestern Amber
  • 1 blik Alexander’s Pale Kicker (extractsiroop)
  • 25 g Nuggethop
  • 1 tl Iers mos (naar keuze)
  • 50 g Willamettehop
  • 150 g suiker (voor hergisting)

Bereidingswijze

‘Smack’ het pakje vloeibare gist 48 uur voordat u gaat bier brouwen en maak 24 uur van tevoren een giststarter. Week het graan tot het water begint te koken. Neem het graan uit de pan. Zet het vuur uit en voeg de extracten al roerend toe. Breng weer aan de kook. Voeg zodra het mengsel kookt de Nuggethop toe. Kook het geheel 60 minuten. Voeg 30 minuten voor het einde van de kooktijd het Iers mos (naar keuze) toe. Voeg 2 minuten voor het einde van de kooktijd 25 g Willamettehop toe. Koel het wort snel en voeg de gist toe. Breng het bier over in het gistingsvat en laat het bier over in het gistingsvat en laat het 7-10 dagen gisten (of tot het klaar is). Drooghop met de laatste 25 g Willamettehop. (Voeg de hop twee dagen voordat u gaat hevelen aan het gistingsvat toe.) Laat het bier nog eens 7 dagen rijpen in het nagistingsvat. Bottel het bier met de suiker en laat het ongeveer 2 weken rijpen.

Proost!

Recept: Jim McHale, Beer Unlimited
Bron: Zelf bier brouwen boek


Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!