Bier brouwen hop plantage

Aloha pale ale

Dit is een lekkere pale ale in Amerikaanse stijl die een Hawaiiaans accent kan krijgen door er voor of tijdens het bottelen tropische vruchten aan toe te voegen.

Begin-SG: 1,050 IBU: 30

Ingrediënten

  • 450 g caramout (20L)
  • 3,15 kg palemoutextract
  • 25 g Northern Brewerhop
  • 1 tl Iers mos
  • 12 g Cascade hop
  • 1 pakje Edme (gedroogde gist)
  • 150 g suiker (voor hergisting)

Bereidingswijze

Doe de geschrote mout in een pan en voeg water toe. Verhit het mengsel tot 66 °C en houd het 30 minuten op die temperatuur. Zet het vuur uit en laat de pan nog 15 minuten staan. Schenk de mout door een zeef boven de brouwketel. Spoel uit tot de afloop helder is. Gooi de mout weg. Voeg het moutextract en indien nodig extra water toe tot de ketel voor ¾ vol is. Roer af en toe. Voeg de Northern Brewerhop toe en kook het geheel 60 minuten. Blijf roeren om te voorkomen dat de siroop aan de bodem van de pan plakt. Voeg het Iers mos 15 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Voeg de Cascadehop 5 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Haal de ketel na deze 5 minuten van het vuur. Doe een deksel op de ketel en koel het wort zo snel mogelijk. Schenk het wort door een zeef in het gistingsvat. Voeg (gekookt en afgekoeld) water toe tot er in totaal 23 liter vocht in het vat zit. Dek het vat onmiddellijk af. Maak een gistpapje (slurry) klaar. Voeg de slurry al roerende toe zodra de temperatuur onder 27 °C is en dek het vat af. Zorg dat het deksel (of de rubberen stop) en het waterslot luchtdicht zijn. Laat het bier 5-7 dagen gisten bij een temperatuur van rond de 21 °C. Laat het daarna nog 10-14 dagen verder gisten in een nagistingsvat. Doe het bier in een bottelvat en bottel het met de suiker. Proost!

Recept: Marci, Maui Homebrew Supply
Bron: Zelf bier brouwen boek

Bekijk meer bier brouw recepten


Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!