Bottelen en hergisting / lagering

In deze laatste stap van het bierbrouw proces gaan we het bier bottelen en gist het bier na in de fles, wat hergisting wordt genoemd.

Ik beschrijf hier het bottelen van het bier in flesjes, het is ook mogelijk om je bier in een vust op te slaan. Omdat deze manier veel duurder is door het materiaal wat je nodig hebt, beschrijf ik alleen het bottelen in flesjes. Wat ook nog het voordeel heeft dat je het makkelijk in de koelkast kan bewaren en overal mee naar toe kan nemen.

Voorbereiding

Voordat we het bier in de flesjes tappen, moet er suiker aan het bier worden toegevoegd voor de hergisting. Dit kan eenvoudig en nauwkeurig door 7 gram suiker (per liter bier) met een klein beetje bier uit het vat kort in de magnetron te zetten. De suiker is dan opgelost en kan in de hoeveelheid bier wat gebotteld moet worden toegevoegd.

Ondertussen kunnen we het bier van de mandfles overhevelen in het gistingsvat met tapkraam. Je kunt ook een speciaal bottelvat gebruiken, maar een gistingsvat met tapkraam is ook prima geschikt voor het bottelen. Zorg er uiteraard voor dat alles goed is schoongemaakt en ontsmet. Als het suikerwater is afgekoeld kun je dit door het bier mengen en roer je het geheel met een ontsmette kunststof of rvs lepel goed door het bier heen.

Tip

Om ervoor te zorgen dat de bier flesjes goed schoon zijn, kun je het beste na het drinken van een biertje de fles direct schoon spoelen met water en deze vervolgens in een bak met water en bleek leggen, bijvoorbeeld in een vuilnisbak. Verwijder eerst wel de etiketten van de flesjes. Je kunt ook je flesjes droog bewaren, zet de flesjes na het ontsmetten droog weg en sluit deze af met een stukje aluminium folie.

Bottelen

Maak aan het tapkraantje een hevelslang vast en doe de slang in het flesje, zet het tapkraantje open en vul het flesje met bier tot aan de rand. Zet het kraantje dicht en haal de slang uit de fles, hierdoor blijft er in de hals van het flesje ruimte over die noodzakelijk is voor de hergisting. Leg een een kroonkruk op het flesje en ga zo door tot alle flesjes zijn gevuld. Als het bier in de flesjes zit kun je met het kroonkurk apparaat de flesjes afsluiten.

Hergisting

Zet de flesjes donker weg. Voor ale bier op een temperatuur tussen de 16 en 24 graden. Voor een lager bier moet deze gekoeld weg gezet worden op een temperatuur tussen de 6 en 9 graden. De hergisting gebeurt automatisch in de fles, na ongeveer 10 dagen kun je je zelf gebrouwen bier gaan proberen. Als deze goed sist na het openen is er voldoende koolzuur en kun je proeven! Als er nog onvoldoende koolzuur in de fles zit, wacht je nog een weekje en probeer je het opnieuw. Proost!

Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!

[social]