Maischen

In deze stap gaan we beslag van de geschrote mout maken door deze op te lossen in water. Het oplossen van de geschrote mout in beslag noemen we maischen.

Door heet water toe te voegen aan de mout breken de bestandsdelen af en zijn er meerdere enzymen actief. Elk enzym heeft een optimale werkingstemperatuur, om die reden worden er tijdens het maischproces verschillende temperaturen aangehouden.

Verhouding mout en water

Aan de hand van het aantal kilo mout berekenen we de hoeveelheid water die we nodig hebben voor het beslag. Voor donkere zoetige bieren gebruik je ongeveer 2,7 liter water op 1 kg mout. Bij licht gekleurde drogere bieren kun je wat meer water gebruiken, zo’n 3,5 tot 4 liter water op 1 kg mout. Zodra je de juiste hoeveelheid water hebt berekend en in een brouwketel hebt gedaan, ga je als volgt te werk:

Werken met een maischschema

Verwarm eerst het water naar 45 graden en voeg daar de geschrote mout aan toe. Dit doe je om de eiwitten af te breken (anders krijg je troebel bier). Verwarm vervolgens het water tot 65 graden. Door het toevoegen van de mout zal de temperatuur een paar graden dalen en moet je het water weer verwarmen tot de gewenste temperatuur. In het onderstaande maischschema kun je zien welke temperatuur dit is en hoe lang je het beslag op die temperatuur moet houden. Als je zelf een recepten boekje hebt met een maischschema kun je deze aanhouden. Volg de temperaturen en tijden nauwkeurig en roer constant, zodat het beslag niet aanbrandt.

Je hebt diverse maischschema’s, de eenvoudigste vind ik het één-staps-schema, hier houd je een constante temperatuur aan voor een bepaalde tijd en verhoog je alleen op het einde de temperatuur. Let op: de tijden zijn exclusief het verwarmen naar deze temperatuur.

Temperatuur Duur pauze
65 ºC 60 min. (Gaat alcohol geven)
78 ºC 1 min. (Geeft zoetigheid aan het bier)

Bij dit schema komt de temperatuur wel erg nauwkeurig, zorg dus voor een goede temperatuurmeter. Het bovenstaande schema geeft een wat droger biertje, voor een zoeter biertje kun je de temperatuur met een paar graden verhogen. Bijvoorbeeld 67 / 68 graden.

Ga verder met de volgende stap; Filteren en spoelen

Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!

[social]