Bier wort bereiden: Wort koken en koelen

Met moutextract brouwen is dit de eerste stap, voor het moutbrouwen is dit de derde. Vanaf dit punt zijn de handelingen gelijk tussen deze twee brouwprincipes. Om nog sneller zelf je bier te brouwen kun je ook blikbrouwen, dan kun je deze stap ook overslaan en direct met de gisting beginnen.

Vul een brouwketel voor ¾ met water en plaats deze op het vuur. Breng het brouwwater aan de kook, zodra het water kookt haal je deze weer van het vuur.

TIP

Als je met extractsiroop brouwt, is het handig om dit blik eerst in een pan met heet water vloeibaar te maken, daardoor kun je het moutextract gemakkelijk in het brouwwater schenken.

Hop toevoegen

Schenk nu het extract of je mout mengsel in de brouwketel met water. Roer alles goed door elkaar. Als je moutextract siroop zonder toegevoegde hop gebruikt (wat ik overigens adviseer) kun je nu voor de eerste keer hop aan het brouwsel toevoegen. Doe de bitterhop in een hopzakje (hierdoor is deze er later weer makkelijk uit te halen), en doe deze in de brouwketel. Zet vervolgens de ketel weer op het vuur.

Breng het brouwsel weer aan de kook en roer regelmatig, voorkom overkoken(!). Bij bijna koken ontstaat er een schuimlaag, hete breuk genaamd, zet het vuur lager als het schuim omhoog komt of sproei er schoon water (gekookt water) op. Doe dit ongeveer 5 á 10 minuten tot het geheel oplost tot een donker kokend mengsel.

Vanaf dit moment gaan we op verschillende tijdmomenten hop toevoegen, eerst twee keer bitterhop en op het laatst de aromahop. Voeg nog een zakje hop toe en zet de kookwekker op 60 minuten, blijf het geheel goed roeren en voorkom overkoken. Voeg na 30 minuten de rest van de bitterhop toe, 5 minuten voor het eind van de kooktijd voeg je de aromahop toe. Je hebt heel veel verschillende bierbrouw recepten die allemaal weer hun eigen hopsoorten en kooktijden aanhouden.

Wort koelen

Zorg ervoor dat je een bak met ijswater klaar hebt staan, waar de brouwketel goed in past. Als de kookwekker is afgelopen (na 60 minuten) zet je de brouwketel met deksel direct van het vuur in deze bak ijswater, het is erg belangrijk dat je het wort zo snel mogelijk afkoelt naar 24 graden. Gebeurt dit niet dan heb je kans op bedorven bier, omdat tijdens het afkoelen de wort erg gevoelig is voor bacteriën die je wort aantasten. Let op: dit is de meest voordelige manier om te koelen. Koelen gaat veel beter met deze wortkoelers.

Als het wort is afgekoeld naar 24 graden, verwijder je de hopzakjes met een ontsmette lepel. De wort is nu klaar voor het gistingsvat en kunnen we verder met de volgende stap; bier gisting.

Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!

[social]