Een goede voorbereiding is het halve werk

Hygiëne is erg belangrijk. Voor een goed en lekker zelfgemaakt biertje moet de hoeveelheid bacteriën die in contact komen met het wort zo min mogelijk zijn, zodat de gist goed zijn werk kan doen.

Zorg daarom altijd dat je brouw uitrusting en werkplek schoon en ontsmet is. Dit houdt in dat alles netjes opgeruimd is en blijft en alle losse rommel verwijderd. De vloer aangeveegd en gedweild en alle werkbladen ontsmet met ontsmettingsmiddel. Je kunt de ruimte zelf ook nog met wat ontsmettingsmiddel besproeien met een plantenspuit, zodat er in de lucht ook nagenoeg geen bacteriën meer zijn.

Je brouw benodigdheden dienen goed gereinigd en ontsmet te zijn. Reinig vuile onderdelen eerst met heet water en Star San HB. Gebruik liever geen afwasmiddel, dit kan geurtjes achterlaten die je niet in je bier wilt hebben. Maak daarnaast ook liever niet schoon met een harde borstel of schurende materialen. Dit kan krasjes veroorzaken waar bacteriën in gaan nestelen.

Spoel het materiaal daarna goed af en laat het materiaal een half uur weken in een emmer of bad met chloor oplossing (6ml op 1 liter water). Je kunt hiervoor het beste SaniClean Five Star Five Star gebruiken (naspoelen is niet nodig).

Bierbrouwers willen het beste resultaat, met de bovenstaande twee links om te reinigen en te ontsmetten krijg je dat ook!

Je kunt nu alle ingrediënten en benodigdheden uitstallen, zodat we kunnen beginnen met de eerste stap van bier brouwen; Schroten!

Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!

[social]