Filteren en spoelen van de wort

In deze stap gaan we het wort filteren en spoelen, zodat we een heldere wort krijgen die we kunnen gaan bereiden.

Voor het filteren van het beslag gebruiken we een filterkuip. Deze kuip geeft veruit de beste resultaten, hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Om goedkoper te starten met bier brouwen, kun je ook zelf een filterkuip maken.

Om het wort zo goed mogelijk te filteren verwarmen we deze naar 78 graden. De kafdeeltjes in de wort gaan we gebruiken als filter, dit wordt ook wel bostel genoemd.

Voordat we de filterkuip vullen met wort moet de kuip voorverwarmd worden met kokend water. Vervolgens vul je de filterkuip met water van 80 graden, totdat de filterbodem net onder staat. Let op dat er geen luchtbellen onder de filterbodem ontstaan, hierdoor gaat het filteren moeizamer en kan de lucht voor oxidatie zorgen van het wort.

Nu kun je de wort voorzichtig in de filterkuip gieten, je kunt dit het beste doen door de kuip iets schuin te houden en het wort langzaam langs de zijkant in de kuip te gieten. Als alle wort in de kuip zit kun je deze langzaam roeren zodat de zwaarste kafdeeltjes naar beneden zakken. Laat vervolgens de wort tien minuten rusten.

Na de tien minuten pauze is de bostel opgebouwd uit twee lagen; de onderlaag en de bovendrab. De onderlaag is de eigenlijke filterlaag en bestaat uit de grove kafdeeltjes. De bovendrab is een dunne laag van ongeveer één cm. Omdat deze laag moeilijk doorlaatbaar is dient deze voorzichtig door het bovenste gedeelte van de onderlaag geroerd te worden.

Onderaan de filterbodem verzamelen zich fijne deeltjes afkomstig uit de onderlaag. Om deze eruit te halen, draai je voorzichtig het tapkraantje even helemaal open. Zet het kraantje ongeveer 20 seconden open en sluit deze vervolgens weer. Giet voorzichtig de troebele wort terug in de kuip. Om de beste filtertemperatuur te behouden kun je de wort eerst opwarmen naar 78 graden in de maischketel, voordat je deze weer terug giet. Laat de filtreerkuip vervolgens 2 minuten onaangeroerd en tap vervolgens weer eenzelfde hoeveelheid wort af en giet deze ook weer voorzichtig terug. Hou nu een pauze van 1 minuut en herhaal deze stappen, totdat de wort helder is.

Zodra de wort helder is kan deze echt opgevangen worden. Bij het aftappen wordt de filterlaag steeds vaster van structuur, waardoor deze steeds minder hard stroomt. Giet de heldere wort in de schoongemaakte kookketel. Wanneer er bijna geen wort meer uit de kuip komt, kun je heel voorzichtig in de filterlaag roeren. Laat daarbij de onderste 5cm met rust. Het wort zal er nu weer sneller uit stromen, als deze weer wat troebel is gooi deze dan eerst weer terug in de filterkuip. Zodra de wort weer helder is giet je deze weer in de kookketel.

Wort spoelen

Net voordat de bostel droog komt te staan, draai je het tapkraantje even dicht. We gaan nu de achterbleven wort uit de bostel spoelen. Verwarm water waarmee we gaan spoelen tot een temperatuur van 80 graden, de hoeveelheid water hangt af van de zwaarte van het bier dat je wilt maken en de dikte van de filterlaag. Hoe dunner de laag hoe minder je hoeft te spoelen.

Let op: Door het verhogen van het spoelwater verhoog je de pH-waarde. Dit kan een negatief effect op je bier hebben. Om dit te voorkomen moet je het water aan zuren met melkzuur of fosforzuur tot een pH-waarde van 5,5 à 5,2.

Ga verder met de volgende stap; Wort koken en koelen

Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!

[social]