Schotse ale
Begin-SG: 1,048 Eind-SG: 1,020
VOL: 4,13%
Ingrediënten
- Wyeast 1728 Scottish Ale
- 225 g caramout (60 EBC)
- 50 g zwarte gerst
- 50 g geroosterde (ongemoute) gerst
- 1 blik John Bull Light (ongehopt moutextract)
- 1,35 kg Laaglander Extra Light (droog moutextract)
- 25 g East Kent Goldingshop (6,7% AA)
- 1 tl Iers mos (naar keuze)
- 150 g suiker (voor hergisting)
Bereidingswijze
‘Smack’ het pakje vloeibare gist 48 uur voordat u gaat bier brouwen en maak 24 uur van tevoren een giststarter. Week het graan tot het water begint te koken. Neem het graan eruit. Zet het vuur uit en voeg de extracten al roerend toe. Breng weer aan de kook. Voeg zodra het wort kookt, de East Kent Goldingshop toe. Laat het geheel 60 minuten koken. Voeg het Iers mos 30 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Voeg de gist toe wanneer het wort is afgekoeld. Hevel het bier over in het gistingsvat en laat het 7-10 dagen gisten (of tot het klaar is). Bottel het bier met de suiker en laat het 2-4 weken rijpen.
Recept: Jim McHale, Beer Unlimited
Bron: Zelf bier brouwen boek
Bekijk meer bier brouw recepten