Droge stout

Begin-SG: 1,052 Eind-SG: 1,014
VOL: 4,90%

Ingrediënten

  • White Labs Pitchable English Ale (gist)
  • 450 g geroosterde (ongemoute) gerst
  • 450 g zwarte gerst
  • 1 blik John Bull Dark (extractsiroop)
  • 1 blik Munton’s Dark (extractsiroop)
  • 1 blik Alexander’s Pale Kicker (extractsiroop)
  • 50 g East Kent Goldingshop
  • 1 tl Iers mos
  • 24 g Challengerhop
  • 150 g suiker (voor hergisting)

Bereidingswijze

Haal de ‘pitchable’ gist uit de koelkast. Elke andere voorbereiding is overbodig met deze gist. Week het graan tot het water begint te koken. Haal het graan uit de pan. Zet het vuur uit en voeg de extracten al roerend toe. Breng weer aan de kook. Voeg zodra het geheel kookt, 50 g East Kent Goldingshop toe. Laat het geheel 60 minuten koken. Voeg 30 minuten voor het einde van de kooktijd het Iers mos toe. Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd 12 g Challengerhop toe. Voeg 2 minuten voor het einde van de kooktijd nog eens 12 g Challengerhop toe. Laat het wort snel afkoelen en voeg de gist toe. Breng het bier over in het gistingsvat en laat het 5-8 dagen gisten (of tot het klaar is). Hevel het over in het nagistingsvat en laat het nog 5 dagen nagisten. Bottel het bier met de suiker.

Proost!

Recept: Jim McHale, Beer Unlimited
Bron: Zelf bier brouwen boek

Bekijk het volledig proces hier: zelf bier brouwen


Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!