American IPA

“Hoewel dit bier niet zo sterk of bitter is als sommige Amerikaanse IPA’s, worden in dit volmoutrecept een reeks late hopgiften gebruikt om zoveel mogelijk klassieke hopsmaak en klassiek -aroma op te bouwen Daarbij ontstaat een redelijke hoeveelheid bitterheid van ongeveer 55 IBU. Hiervoor worden vooral hoppellets gebruikt. Misschien gebruikt u liever een hopsok om het wortverlies tot een minimum te beperken.”

Begin-SG: 1,058 Eind-SG: 1,015
VOL: 5,7% IBU: 55

Ingrediënten

  • 4,3 kg palemout
  • 450 g gemoute tarwe
  • 450 g munichmout
  • 340 g caramout
  • 12 g Chinook-hoppellets (11,2% AA) op 60 minuten
  • 12 g Chinook-hoppellets (11,2% AA) op 30 minuten
  • 12 g Centennial-hoppellets (9,7% AA) op 20 minuten
  • 12 g Centennial-hoppellets (9,7% AA) op 15 minuten
  • 1 tl Iers mos op 15 minuten
  • 12 g Cascade-hoppellets (6,6% AA) op 10 minuten
  • 12 g Cascade-hoppellets (6,6% AA) op 5 minuten
  • 12 g Cascade-hoppellets (6,6% AA) zodra het vuur uit is
  • Fermentis Safale US-05 (Amerikaanse bovengist)

Bereidingswijze

Maisch 60 minuten bij 68 °C. Spoel uit bij 80 °C en vang 25 liter wort op. Kook het wort 60 minuten en doe de hopgiften volgens schema. Koel tot 24 °C, belucht en ent met geweekte gist. Vergist 7-14 dagen bij 18-20 °C.

Recept: Barry Masterson – thebittenbullet.blogspot.com
Bron: Zelf bier brouwen boek

Leer zelf bier brouwen met mijn stappenplan.


Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!