
El Nino Red
Ingrediënten
- 50 g chocolademout
- 450 g caramout (50L)
- 450 g pilsmout
- 450 g munichmout
- 2,7 kg palemoutextractsiroop
- 40 g Challengerhop (voor bitterheid)
- 25 g Goldinghop (voor smaak)
- 25 g Goldinghop (voor aroma)
- Wyeast 1084 Irish Ale
- 150 g suiker (voor hergisting)
Bereidingswijze
Doe alle moutsoorten in 3,4 liter water en verhit het mengsel tot 66-70 °C. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat hem 40 minuten staan. Doe de inhoud van de pan in een grote zeef en vang het aflopende vocht op in de brouwketel. Spoel de bostel uit met 2 liter water van 77 °C en vang het vocht op. Gooi de mout weg. Voeg het extract al roerend toe tot het volledig is opgelost. Voeg indien nodig extra water toe. Breng aan de de kook en voeg na de hete breuk de Challengerhop toe. Voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd 25 g Goldinghop toe. Voeg 1 minuut voor het einde van de kooktijd nog eens 25 g Goldinghop toe. Haal de ketel van het vuur en koel het wort zo snel mogelijk. Voeg de klaargemaakte gist toe en laat het bier 6-8 dagen gisten. Bottel het bier met de suiker en bewaar het voor een onstuimige dag.
Proost!
Recept: Lynne O’Cooner, St Patrick’s of Texas Brewing Supply
Bron: Zelf bier brouwen boek
Bekijk het volledig proces hier: zelf bier brouwen