Belgisch wit bier
Dit is het ultieme bier voor een speciale gelegenheid! Dit bier moet troebel zijn en mag zelfs ondoorzichtig wit lijken.
23 liter minimaisch/extract Begin-SG: 1,045 VOL: 4,5% IBU: 10
Ingrediënten
- 225 g ongemoute tarwe
- 225 g havervlokken
- 1.8 kg Alexander’s Wheat Syrup (tarwestroop)
- 900 g Weyermann pilsenermout
- 450 g tarwemout
- 20 g Crystal- of Saazhop
- 450 g lichte rauwe honing
- 6 g bittere sinaasappelschil (Curaçao fijngehakt)
- ½ tl gedroogde gember of 1 ½ tl verse gember
- ½ tl gekneusde kardemom
- Wyeast 3942 of 3944 – 1 liter klaargemaakte giststarter
Bereidingswijze
Schroot het graan. Doe het in weekzakjes en week echt graan 60-75 minuten bij 66-68 °C. Verhoog de temperatuur tot 76 °C en zet het vuur uit. Verwijder het graan en voeg het extract toe. Breng aan de kook. Voeg 20 g Crystal- of Saazhop toe. Kook het geheel 40 minuten en voeg 6 g Crystal- of Saazhop toe. Kook het geheel 10 minuten en voeg de honing toe. Kook het geheel 5 minuten en voeg het korianderzaad, de sinaasappelschil, de gember en de kardemom toe. Kook het geheel nog 5 minuten. Totale kooktijd: 60 minuten. Zet het vuur uit en laat alles nog 10 minuten trekken. Koel het wort zo snel mogelijk af naar 18 °C. Doe het wort in het gistingsvat. Belucht goed en voeg de gist toe. Laat het bier gisten bij 16-18 °C. Geen nagistingsvat nodig. Bottel het bier of doe het in een vat.
Proost!
Recept: Chris Russell, New York Homebrew, Inc.
Bron: Zelf bier brouwen boek
Bekijk meer bier brouw recepten