Belgisch wit bier

Dit is het ultieme bier voor een speciale gelegenheid! Dit bier moet troebel zijn en mag zelfs ondoorzichtig wit lijken.

23 liter minimaisch/extract Begin-SG: 1,045 VOL: 4,5% IBU: 10

Ingrediënten

  • 225 g ongemoute tarwe
  • 225 g havervlokken
  • 1.8 kg Alexander’s Wheat Syrup (tarwestroop)
  • 900 g Weyermann pilsenermout
  • 450 g tarwemout
  • 20 g Crystal- of Saazhop
  • 450 g lichte rauwe honing
  • 6 g bittere sinaasappelschil (Curaçao fijngehakt)
  • ½ tl gedroogde gember of 1 ½ tl verse gember
  • ½ tl gekneusde kardemom
  • Wyeast 3942 of 3944 – 1 liter klaargemaakte giststarter

Bereidingswijze

Schroot het graan. Doe het in weekzakjes en week echt graan 60-75 minuten bij 66-68 °C. Verhoog de temperatuur tot 76 °C en zet het vuur uit. Verwijder het graan en voeg het extract toe. Breng aan de kook. Voeg 20 g Crystal- of Saazhop toe. Kook het geheel 40 minuten en voeg 6 g Crystal- of Saazhop toe. Kook het geheel 10 minuten en voeg de honing toe. Kook het geheel 5 minuten en voeg het korianderzaad, de sinaasappelschil, de gember en de kardemom toe. Kook het geheel nog 5 minuten. Totale kooktijd: 60 minuten. Zet het vuur uit en laat alles nog 10 minuten trekken. Koel het wort zo snel mogelijk af naar 18 °C. Doe het wort in het gistingsvat. Belucht goed en voeg de gist toe. Laat het bier gisten bij 16-18 °C. Geen nagistingsvat nodig. Bottel het bier of doe het in een vat.

Proost!

Recept: Chris Russell, New York Homebrew, Inc.
Bron: Zelf bier brouwen boek

Bekijk meer bier brouw recepten


Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!

[social]