California Common
Iedereen die deze stijl brouwt probeert Anchor Steam te kopiëren, het standaardbier voor deze stijl. Dit is een heel ander soort California common, vooral vanwege het hopschema. Laten we het maar California un-common noemen.
Begin-SG: 1,045 Eind-SG: 1,008 VOL: 4,77%
Ingrediënten
- Wyeast 2112 California Lager
- 225 g German Caramunich II
- 2 pakken Northwestern Gold
- 24 g Chinookhop
- 1 tl Iers mos
- 12 g Hallertau Hersbrückerhop
- 25 g Northern Brewerhop
- 150 g suiker (voor hergisting)
Bereidingswijze
‘Smack’ het pakje vloeibare gist 48 uur voordat u gaat bier brouwen en maak 24 uur van tevoren een giststarter. Week het graan tot het water begint te koken. Verwijder het graan. Neem de pan van het vuur en voeg het extract al roerend toe. Breng weer aan de kook. Voeg zodra het mengsel kookt 12 g Chinookhop toe. Deze hop wordt de volledige 60 minuten meegekookt. Voeg 40 minuten voor het einde van de kooktijd nog 12 g Chinookhop toe. Voeg 30 minuten voor het einde van de kooktijd het Iers mos toe. Voeg 20 minuten voor het einde van de kooktijd de Hallertau Hersbrückerhop toe. Voeg de Northern Brewerhop tegen het einde van de kooktijd toe. Koel het wort snel en voeg de gist toe. Laat 7-10 dagen gisten bij 18-21 °C. Hevel het bier over in het nagistingsvat en laat nog 14 dagen gisten bij een temperatuur van 7-10 °C. Bottel het bier met de suiker. Laat het 7-10 dagen op fles rijpen.
Proost!
Recept: Lisa Haddock, Beer Unlimited
Bron: Zelf bier brouwen boek