Boheemse pilsener

Begin-SG: 1,08 Eind-SG: 1,012 VOL: 4,64%

Ingrediënten

  • Wyeast 2278 Czech Pils
  • 1 blik Alexander’s Pale Kicker (extractsiroop)
  • 1,35 kg Laaglander Extra Light (droog moutextract)
  • 10 HBU Saazhop (voor bitterheid)
  • 1 tl Iers mos
  • 50 g Saazhop (smaak en geur)
  • 1 el gelatine
  • 150 g suiker (voor hergisting)

Bereidingswijze

‘Smack’ het pakje vloeibare gist 48 uur voordat u gaat bier brouwen en maak 24 uur van tevoren een giststarter. Breng water aan de kook. Zet het vuur uit en voeg de moutextracten al roerend toe. Breng weer aan de kook. Voeg zodra het mengsel kookt de bitterhop (Saaz) toe. Kook het mengsel 60 minuten. Voeg 30 minuten voor het einde van de kooktijd het Iers mos toe. Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd nog een kwart van de Saazhop toe. Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd nog een kwart van de Saazhop toe. Koel het wort snel en voeg de gist toe. Laat het bier 10-14 dagen gisten bij 10 °C. Hevel het bier over in het nagistingsvat en drooghop met 25g Saazhop. Lager het bier 4-6 weken bij 4-7 °C. Voeg de gelatine 2 dagen voor het bottel toe. Bottel het bier met de suiker en laat het zo lang rijpen als je kunt verdragen (dat is voor iedereen verschillend!).

Proost!

Recept: Jim McHale, Beer Unlimited
Bron: Zelf bier brouwen boek


Deel de fun van bier brouwen met je vrienden!

[social]